TGP:::Timisoara Gospel Project

Un concert pentru o cauza
1

Timişoara Gospel Project este un proiect coral ieșit din tipare, o aventură muzicală pusă īn slujba unui scop caritabil, care adună pentru doar zece zile amatori de toate vārstele şi ocupaţiile, de orice etnie și confesiune sau fără apartenență religioasă, dar avānd cu toţii īn comun "muzica īn sānge şi un strop de nebunie" și dorința de a susține o cauză bună.

Īncepānd din 2007, Timișoara Gospel Project canalizează entuziasmul coriștilor și succesul la public către o cauză: strāngerea de fonduri pentru Centrul de Īngrijire Paliativă "Casa Milostivirii Divine" (www.hospice-timisoara.org). Hospice-ul este singura instituţie de acest gen din vestul Romāniei, oferind pacienţilor aflaţi īn faza terminală a unei boli incurabile posibilitatea de a petrece ultimele zile din viaţa lor cu demnitate, asigurāndu-le īngrijire medicală și asistență psihologică și spirituală.

Ediţia jubiliară din 2014 a Timişoara Gospel Project a adus Hospice-ului suma record de aproape 19000 de lei. Iniţiat ca proiect informal īn 2005 de dirijorul german Dominic Samuel Fritz, Timişoara Gospel Project a evoluat pe parcursul celor zece ediții de la un workshop de week-end și un mic concert īntr-o biserică, cu zece coriști și un pian, la o repetiție maraton de o săptămānă și un spectacol grandios de gospel simfonic īn 2014, cu peste 160 de oameni pe scena Filarmonicii "Banatul".

Organizatorul Timişoara Gospel Project a fost īn primii ani chiar dirijorul, sprjinit īncepānd din 2009 de echipe formate din participanţi, iar din 2013 organizarea a fost preluată de Asociaţia Culturală TGP. Ediția jubiliară "Gospel meets Symphony" a fost organizată īn parteneriat cu Filarmonica "Banatul", deschizānd noi porţi culturale pentru comunitate și reunind pentru o cauză bună muzicieni profesionişti si amatori. Concertul "Oh Happy Day!" a făcut sală plină două seri consecutiv, īn 21 și 22 iunie 2014 și a ridicat publicul īn picioare.

Pasiunea și entuziasmul celor 120 de coriști s-au īntālnit īn mod fericit cu profesionalismul de īnaltă clasă al orchestrei Filarmonicii "Banatul" și al band-ului rock, oferind timișorenilor un regal de muzică gospel, spre īncāntarea publicului. Timișoara Gospel Project a ajuns, īn al zecelea an de existență, un fenomen cultural şi social recunoscut ca atare de Primăria Municipiului Timişoara, care a acordat o Diplomă de Excelenţă inițiatorului și dirijorului Dominic Samuel Fritz, preşedintele Asociaţiei Culturale TGP, la premiera concertului "Oh Happy Day!"

Cea de-a XI-a ediţie Timişoara Gospel Project a revenit cu formula consacrată, cor de amatori acompaniat de un band rock eclectic și un week-end cu două spectacole pe scena Filarmonicii "Banatul". Concertul "Let it shine!" din 2015 a reușit să strălucească și să cucerească din nou publicul cu un repertoriu bine ales și solouri spectaculoase.

Ediția a XII-a Timișoara Gospel Project s-a desfășurat īntre 20 și 29 mai 2016, precedată sāmbătă, 2 aprilie, de o zi de repetiție fără īnscrieri pentru participanți, sub genericul "Warm Up TGP", iar concertul "Songs of deliverance" a avut două reprezentații pe scena Filarmonicii Banatul, īn 28 și 29 mai. Cele două concerte, ca la fiecare ediție, au fost cu intrare liberă și donații libere pentru Hospice.

Are you ready
for the challenge?