TGP:::Gospel Fara Bariere

O întâlnire muzicală dincolo de limite
1

Proiectul, lansat de Asociaţia Culturală TGP în octombrie 2012, are ca scop depăşirea barierelor sociale prin muzică şi conştientizarea mecansimelor de excluziune socială.
Conceptul inițial al proiectului a fost un week-end de muzică gospel cu o singură zi de repetiţii şi trei concerte, dintre care unul deschis pentru publicul larg, iar celelalte dedicate unui public special, persoane  instituţionalizate, marginalizate sau cu risc de excluziune socială.
Prima ediţie, “Azil, Penitenciar, Palat” s-a desfăşurat la Azilul de Noapte “Pater Jordan” şi Penitenciarul Timişoara, cu concertul public la Sala Barocă a Muzeului de Artă.
Cea de-a doua ediţie a avut loc la Satul de Copii “Rudolf Walter”, Spitalul Judeţean şi Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”.
La cea de-a treia ediţie coriştii au avut o nouă întâlnire muzicală cu oamenii fără adăpost de la Azilul de Noapte, s-au deplasat la Centrul Medical “Cristian Şerban” din Buziaş pentru a cânta tinerilor pacienţi, iar la concertul public de la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu” au strâns donaţii băneşti de la spectatori pentru Fundaţia “Cristian Şerban”.
După o pauză de un an, în 2015 Asociația a relansat proiectul într-un format nou, depășind încă o barieră prin atragerea în proiect în calitate de coriști a unor elevi cu cerințe educative speciale și a unor seniori , pentru a da un concert public împreună.
În 14 si 15 martie 2015 a avut loc la Timișoara si Lugoj cea de-a IV-a editie Gospel Fără Bariere, la care s-au înscris coriști amatori din ambele orașe, inclusiv un grup de tineri lugojeni de la Asociația Clementina. La concertul din 14 martie de la Timișoara, de la Biserica “Preasfânta Inimă a lui Isus”, dedicat oamenilor fără adăpost de la Azilul “Pater Jordan”  și Adăpostul de Noapte al Fundației Timișoara 89, invitații speciali ai serii, s-a atins numărul record de participanţi de la toate proiectele de până atunci ale Asociației, 134 de corişti. La spectacolul din cea de-a doua zi, 15 martie, de la Universitatea Europeană “Drăgan” din Lugoj, acestui cor mare i s-au mai alăturat și câteva zeci de elevi ai Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă "Alexandru Roșca" si câțiva seniori de la Complexul de Servicii "Sf. Nicolae", care au interpretat împreună cu ceilalţi participanţi câteva piese din repertoriul concertului, după o repetiţie comună de doar 3 ore.  Evenimentul muzical inedit şi curajos de la Lugoj a întrunit în cor peste 200 de oameni de toate categoriile şi vârstele, de la copii de 6 ani până la un profesor pensionar nonagenar şi a fost un succes incontestabil.